pondělí 20. října 2014

Jehněčí kýta na majoránce a bramborové šišky

Jehněčí maso je u nás stále nedoceněné, bývá obtížněji k sehnání a mnozí z nás mu třeba ani nepřišli pro jeho specifickou vůni na chuť. Abych byla upřímná, mě to také chvilku trvalo a pokud chcete vyzkoušet, doporučím tento recept.



1kg jehněčí kýty
1l drůbežího vývaru
100ml bílého vína
1 a půl lžíce sádla
kořenová zelenina
2 cibule
čerstvá nebo sušená majoránka
3 stroužky česneku
divoké koření ( bobkový list, nové koření, celý pepř)
jíška na zahuštění

Maso ze všech stran důkladně osolíme a opepříme, přidáme majoránku, svineme a převážeme kuchyňským motouzem, aby pečeně měla pěkný tvar. V kastrolu rozpustíme sádlo a maso na něm zprudka opečeme ze všech stran dohněda. Když se zatáhne, vyndáme ho z kastrolu a orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu. Po zezlátnutí přidáme cibuli a česnek. Kýtu vrátíme do kastrolu, vložíme divoké koření, podlijeme vínem a vývarem tak, aby maso bylo ponořené zhruba do poloviny. Pečeme při 140°C asi tak 2-2,5 hodiny. Otáčíme. Pečené maso vyjmeme, omáčku zahustíme jíškou a necháme provařit. Omáčku propasírujme přes síto, přidáme sušenou nebo čerstvou majoránku a kdo chce, může zjemnit i smetanou (já to ale nedělám). Maso vložíme zpět do omáčky.

Bramborové šišky:
500g moučných brambor
300g hrubé mouky
2 vejce
1 lžička soli
1 lžíce bramborového škrobu
strouhanka na obalení
sádlo na opečení

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme najemno.
Přidáme škrob, mouku, sůl, vejce a rychle vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále váleček, rozdělíme ho na dílky a z dílků vytvarujeme šišky. Ty obalíme ve strouhance a opečeme na sádle dozlatova.
Dobrou chuť

Romana

2 komentáře:

  1. mňaaaaaaaam, prosím porci do krabičky a rychlou poštou ke měěěěěě !!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zasláno ještě teplé, tak uvidíme, co na to pošta...

      Vymazat