neděle 21. prosince 2014

Jako každý rok...

Každý rok se  ptám, jaké cukroví si kdo přeje upéct. Každý rok dostanu stejnou odpověď- nedělej toho moc, ať nejsme tlustí, ale určitě udělej vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, marokánky...a jako každý rok do seznamu propašuji i nějaký ten nový a nevyzkoušený recept. Každý rok pak peču okolo patnácti druhů, které poté zmizí závratnou rychlostí. A každý rok to u nás vypadá takto...

 ...aby se pak dostavil takovýto výsledek.



Tradice se prostě musí dodržovat.

Letos jsem na přání pekla i medovník a tak se s vámi podělím o recept.

500g hladké mouky
160g cukru
70g sádla
10 lžic sladké smetany
2 vejce
3 lžíce medu
2 lžičky jedlé sody
tuk na plech a moučkový cukr na posypání

Za stálého míchání svaříme v hrnci smetanu s cukrem, medem a tukem. Když směs začne houstnout, vmícháme jedlou sodu. V tuto chvíli směs značně napění a proto použijte vyšší hrnec, ať základ na medovník nechytáte po celé kuchyni. Do prochladlé směsi zamícháme vejce. Nedávejte je moc brzy, ať nemáte míchaná vajíčka. To vše nalijte do prosáté mouky a vypracujte hladké těsto, které rozdělte na 4-6 dílků. Každý díl rozválejte na obdélníkovou placku a pečte ve vyhřáté troubě dorůžova asi 6 minut.

Na krém si připravte vanilkový pudink podle návodu na sáčku. Jedno máslo vyšlehejte a postupně přidávejte vychladlý pudink.
A jde se kompletovat. Placku pokapejte rumem. Tady se přimlouvám nešetřit, protože placky jsou po upečení tvrdé a rumem krásně zvláční. Pak placku potřete rybízovou marmeládou a dejte vrstvičku krému. To celé opakujte do spotřebování placek. Vrchní posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na drobné kostičky.

Romana

Žádné komentáře:

Okomentovat