pátek 24. října 2014

Kostlivec

Krásný den milé dámy. Už jednou jsem vám ukazovala vyšívaný obrázek na téma Halloween a dnes vám představím kostlivce, který je u nás již druhou sezónu.


Romana
 

středa 22. října 2014

Škodolibost se nevyplácí...

Za jednoho upršeného říjnového dopoledne jsem se vypravila po nákupech. V jedné ruce deštník a v druhé tašku s dobrotami pro hladové krčky. Ještě jsem se zastavila v obchodě, kde jeden z našich kamarádů prodává a ten, když mě viděl, jal se škodolibě lamentovat nad nespravedlností matky přírody, která nás bohužel pramálo obdařila horními končetinami. A že prý taková chobotnice nebo pavouk jsou na tom nesporně lépe. Mít o dva tři páry rukou víc, mohly bychom nosit více nákupních tašek a pobraly bychom i basu s pivem a noviny. Škodolibost mu koukala z očí a už se nadechoval k výčtu dalších kladů, když jsem ho přerušila svou vlastní úvahou. Bezelstně jsem se ho zeptala, zda si umí představit, kolik zlatých či briliantových prstýnků by se nám vešlo na ruce? Nebo případně kabelek? O účtu za manikérku ani nemluvím. A to vše jako odměna za naši chobotnicovou námahu. Přála bych vám vidět onoho kamaráda, kterého v tu chvíli škodolibost přešla a jeho obličej dosáhl velmi, velmi podlouhlého tvaru...

Hezký den vám přeje Romana

pondělí 20. října 2014

Jehněčí kýta na majoránce a bramborové šišky

Jehněčí maso je u nás stále nedoceněné, bývá obtížněji k sehnání a mnozí z nás mu třeba ani nepřišli pro jeho specifickou vůni na chuť. Abych byla upřímná, mě to také chvilku trvalo a pokud chcete vyzkoušet, doporučím tento recept.



1kg jehněčí kýty
1l drůbežího vývaru
100ml bílého vína
1 a půl lžíce sádla
kořenová zelenina
2 cibule
čerstvá nebo sušená majoránka
3 stroužky česneku
divoké koření ( bobkový list, nové koření, celý pepř)
jíška na zahuštění

Maso ze všech stran důkladně osolíme a opepříme, přidáme majoránku, svineme a převážeme kuchyňským motouzem, aby pečeně měla pěkný tvar. V kastrolu rozpustíme sádlo a maso na něm zprudka opečeme ze všech stran dohněda. Když se zatáhne, vyndáme ho z kastrolu a orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu. Po zezlátnutí přidáme cibuli a česnek. Kýtu vrátíme do kastrolu, vložíme divoké koření, podlijeme vínem a vývarem tak, aby maso bylo ponořené zhruba do poloviny. Pečeme při 140°C asi tak 2-2,5 hodiny. Otáčíme. Pečené maso vyjmeme, omáčku zahustíme jíškou a necháme provařit. Omáčku propasírujme přes síto, přidáme sušenou nebo čerstvou majoránku a kdo chce, může zjemnit i smetanou (já to ale nedělám). Maso vložíme zpět do omáčky.

Bramborové šišky:
500g moučných brambor
300g hrubé mouky
2 vejce
1 lžička soli
1 lžíce bramborového škrobu
strouhanka na obalení
sádlo na opečení

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme najemno.
Přidáme škrob, mouku, sůl, vejce a rychle vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále váleček, rozdělíme ho na dílky a z dílků vytvarujeme šišky. Ty obalíme ve strouhance a opečeme na sádle dozlatova.
Dobrou chuť

Romana

neděle 19. října 2014

První kulaté narozeniny


Je to až k nevíře, že už uplynulo deset let od doby, kdy světlo světa spatřila naše Bobulka. Včera u nás proběhla narozeninová oslava, na kterou jsem v rámci zachování mého duševního zdraví odmítla pozvat půl školy. Konečný verdikt tedy zněl pět malých slečen a přání oslavenkyně, aby oslava probíhala v pirátském duchu. Bylo tedy nutné postarat se o patřičnou výzdobu a hlavně bojovku, na jejímž konci měl být nalezen pirátský poklad. A protože počasí ani terénní úpravy okolo villy neumožňují pátrat venku, honba za pokladem se odehrávala pouze v domě. Vytvořila jsem několik strašidelných map, které byly ovšem nacházeny pouze po odhalení určitého počtu indicií, aby se holčinám pořádně protočily mozkové závity. Každá indicie obsahovala klíčové slovo a bez jeho odhalení nebylo možno najít indicii další. Děvenky běhaly po ville tak dlouho, až je poslední mapa poslala na půdu. Tam jsem mezi trámy vypnula pavučiny vyrobené z chemlonu ( mnozí z vás jistě pamatují) a ty jsem "ozdobila" háčkovanými pavouky ( http://www.garnstudio.com). Uznávám, že pavouk profesionál by ze mě pravděpodobně nebyl, ale soudě podle holčičího kvílení se tato strašidelná výzdoba neminula účinkem. Atmosféra byla podtržena množstvím svíček ve skleničkách, a protože ve ville už kdysi hořelo, raději jsem, čistě z bezpečnostních důvodů, hlídkovala poblíž, aby holčičí třeštiprdla nepodpálily půdu. Nakonec, přímo ve věži za vlajkou s lebkou a zkříženými hnáty byla objevena bedna s pokladem...


 





 Doufám,že na fotkách bude alespoň něco vidět. Lebku jsem musela vyfotit za denního světla, protože na tmavé půdě byla i fotka moc tmavá. Dalším přáním bylo upéct narozeninový dort se srdcem a růžičkami z marcipánu. Ty zrovna každý den nedělám, chyběl mi cvik a tak jsem si s nimi hrála skoro dvě hodiny a zde je výsledek.


 A detail pohoštění v pirátském duchu...



Romana


pátek 17. října 2014

Nová koupelna

Jednou jsem při procházce narazila na tuto "koupelnu", která mi okamžitě padla do oka. A tak jsem si udělala radost...
 


Romana

středa 15. října 2014

Wernigerode

Jeden z našich výletů, byť už loňských směřoval do Německého městečka  Wernigerode. Wernigerode je město v okresu Harz, ležící na úpatí hory Brocken, kde se podle legend slétají čarodějnice. Na vrcholu této 1 141m vysoké hory je i konečná stanice úzkorozchodné dráhy Brockenbahn. A protože se u nás téměř vše odehrává okolo mašinek všeho druhu, jsou fotografie poněkud monotematické...:D

Nádražní stanice ve Wernigerode.
 
 
Příjezd vlaku na vrchol Brockenu. Zatím co dole v údolí svítilo sluníčko, nahoře byla hustá mlha, vítr a zima. Prostě pravé čarodějnické počasí.
 
 
  
Historická radnice, která je považována za jednu z nejkrásnějších radnic v Evropě.
 
Tato část Německa je proslulá svou hrázděnou architekturou, proto je hrázděných domů všude plno, člověk je ani nestačí fotit.

 


 
 







 
 
 
Romana
 

pondělí 13. října 2014

Květinářka Bernadette

Krásné pondělní ráno mé milé. Mužíček se mi odebral na zahraniční cestu a já mám najednou spousty "volného" času. Ten samozřejmě trávím u šicího stroje a tak vznikly opět dvě panenky či loutky. Oproti Harrymu jsem upravila střih a látka na tělíčko je také v jiném odstínu. Obličej je namalován barvami na textil a akrylovými barvami. Postavička je vysoká 71 centimetrů a vycpána dutým vláknem. Dnes vám ale ukážu jen jednu, kterou jsem pojmenovala Bernadette a na tu druhou si trpělivě počkejte... :)







 

Romana

neděle 12. října 2014

Povidlové buchty a trnkový likér

Dnes jsem vznesla dotaz, co že si upečeme dobrého k nedělní kávičce. Odpověď zněla jasně- povidlové buchty. Béďa ( = domácí pekárna) zadělal těsto a já jsem vytvořila 30 buchet s náplní jablečnou a švestkovou. A než se buchty upekly, stočila jsem trnkový likér, který mi ve sklepě dozrával už dva roky. Trnkový likér možná neznáte, ale věřte, že je to výborná záležitost. Tyto modré plody, které právě teď dozrávají jsou účinné při žaludečních potížích a i přes svou trpkost mírně sladějí. Barva tohoto likéru je krásně rudá a chutí připomíná portské. Likér dělám už několik let každý podzim, ale nechávám ho zrát rok i déle. Čím je starší, tím je lepší, takže na jeho výrobu je potřeba i dávka trpělivosti. Neznám nikoho, kdo by se výrobou likérů zabýval, a proto nepřikládám recept, ale pokud budete mít zájem, napište mi na villamarie1905@gmail.com a já recept pošlu.


Tak u nás chutná podzim...
Romana

pátek 10. října 2014

Halloween

Krásný podzimní den vám přeji. Dnes bych ráda ukázala výšivku na téma Halloween. Halloween není svátek, který bych prožívala se zvláštním nadšením. Za mého dětství se u nás neslavil a já ho vzala pořádně na vědomí až tehdy, kdy se moje děti účastnili křepčení a rejů ve škole v rámci karnevalu. Pak bylo nutné jim vymyslet nějakou masku. Potichu a plíživě se tedy dostal i do naší domácnosti a já jsem našla i roztomilý vzor pro křížkové vyšívání.



Romana

čtvrtek 9. října 2014

Cedulka do sklepa

 Podzim už zaklepal na dveře a sklep se začne plnit úrodou ze zahrady. A tak mě napadlo ušít cedulku na dveře. Použité byly opět zbytky látek, krajek a provázků.



 
Romana