neděle 18. ledna 2015

Pomerančová marmeláda

Pomerančová marmeláda patří k u nás k jedné z nejoblíbenějších. Vánoční lískooříškové hvězdy si bez ní neumíme vůbec představit. Pokud máte mlsné jazýčky jako my, ráda se s vámi podělím o recept na tuto dobrotu.
 

 Potřebovat budeme kilogram pomerančů, které omyjeme kartáčkem pod tekoucí teplou vodou. Dáme je do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly potopené a přivedeme k varu. Vodu slijeme a celý proces opakujeme. Opět slijeme vodu  a přidáme čistou, ale tentokrát pouze do poloviny pomerančů. Vaříme pod poklicí až je kůra měkká, což je asi tak 2 hodiny. Necháme vychladnout, abychom mohli vzít pomeranče do ruky. Vodu nesléváme! Každý pomeranč rozdělíme na osminky, vyndáme jadýrka, vyřízneme bubáky a odstraníme případné tmavé skvrny na kůře. U třetiny pomerančů odstraníme kůru, ostatní nakrájíme na proužky. Vše dáme i s vodou kterou jsme si ponechali do hrnce. Obsah hrnce má vážit 1 200 g. Přidáme 375 g cukru a prohříváme. Pak přidáme 50 ml citronové šťávy a když je marmeláda horká vsypeme dalších 375 g cukru a 20 g pektinu. Přivedeme k varu a necháme 2-3 minuty probublávat. Naplníme do skleniček a můžeme zavařit.

Romana

Žádné komentáře:

Okomentovat