úterý 3. března 2015

Anglický pomerančový puding

Po pomerančové marmeládě přicházím s receptem na anglický pomerančový puding, který si naše rodina okamžitě oblíbila.


Potřebovat budete:
pudingovou formu, ale pokud nemáte, postačí miska o objemu jednoho litru
alobal
200 g cukru
2 pomeranče
150 g másla
2 vejce
150 g hladké mouky
zarovnanou čajovou lžičku prášku do pečiva
špetku soli
likér Grand Marnier


Do hrnce dáme 150 ml vody a 50 g cukru a svaříme. Mezitím pod horkou vodou omyjeme pomeranče. Jeden nakrájíme na tenká, asi 3mm široká kolečka, vyjmeme jadýrka a vložíme do hrnce s cukerným roztokem.. Na mírném ohni vaříme 40 minut. Pak pomeranč vyndáme a necháme okapat. Sirup nevyléváme!
 Z druhého pomeranče ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Ušleháme máslo se zbylým cukrem, přidáme nastrouhanou kůru, šťávu, špetku soli a celá vejce. Nakonec vmícháme mouku a prášek do pečiva. 
Já pudingovou formu nevlastním, a proto jsem použila misku o objemu jednoho litru. Tu vymažeme máslem a vyložíme okapanými plátky pomeranče. Hotové těsto nandáme do misky, ale opatrně, aby vyskládané plátky nepopadaly. Povrch uhladíme a na misku uděláme jakousi čepici z alobalu. Při krajích ji pořádně přitiskněte, ale na prostředku ponechte drobet vůli, protože puding vařením trochu nabyde.
Misku vložte do dostatečně velkého hrnce, na jehož dno taktéž vložíte alobal. Zalijte horkou vodou do výše 5 cm a přiklopte pokličkou. Puding vařte na mírném ohni 2 hodiny. 
Sirup smícháme s likérem a svaříme na polovinu, až získá karamelovou chuť. Uvařený puding vyklopíme z misky, necháme vychladnout a potřeme sirupem. Tím získá hezkou lesklou glazuru.
Podáváme s pomerančovým jogurtem, zakysanou smetanou a nebo s vanilkovou zmrzlinou.




Romana

Žádné komentáře:

Okomentovat