pátek 13. března 2015

Sacher dort

Milé dámy, je to již rok, co jsem vložila první příspěvek na tento blog. Z miminka se tedy pomalu, ale jistě stává batole. Po mnoha nesmělých krůčcích se vydává do dalšího roku, tak doufám, že se mu bude dařit i nadále. A vám všem děkuji za návštěvy a milé maily, které mi posíláte, věřte, že si jich moc vážím. Na tento den jsem si pro vás připravila vyšívanou dečku a recept na oblíbený dortík, jak jinak než od našich zahraničních sousedů.



Sacher dort
120 g změklého másla
120 g čokolády na vaření
150 g moučkového cukru
120 g polohrubé mouky
6 žloutků
na sníh:
6 bílků
lžíce krupicového cukru
několik kapek citrónové šťávy
a dále:
meruňková zavařenina
a na polevu:
120 g čokolády na vaření
70 g ztuženého tuku
sádlo a hrubá mouka na vymazání formy

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a mezitím si vymažeme formu sádlem a vysypeme moukou. Měkké máslo utřeme do pěny s cukrem ( opět jsem ubrala cukru) a rozpuštěnou čokoládou. Postupně přidáváme žloutky. Z bílků, cukru a citrónové šťávy ušleháme tuhý sníh, který smícháme se žloutkovou hmotou. Nakonec lehce vmícháme prosátou mouku. Formu naplníme těstem a pečeme přibližně 50 minut v předehřáté troubě. Pečený korpus necháme na podložce vychladnout do druhého dne. Korpus vodorovně prořízneme na dva pláty a potřeme zavařeninou. Zbylou zavařeninu rozetřeme i na horní díl dortu. Pokud je zavařenina tuhá, rozvařte ji s trochou vody. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s tukem a celý dort polijte. Doplníme kopečkem smetany a dobrou kávou.



Modře vyšívaná dečka má velikost tak akorát na zakrytí ošatky s čerstvě pečeným a voňavým chlebíkem, ale na ten dám recept až někdy příště.
Romana

Žádné komentáře:

Okomentovat