pátek 27. března 2015

Pro kočičí milovníky

Vítací cedulka, kterou jsem ušila, je určena pro milovníky koček a kocourů. Motiv chlupaté číčy, která svědomitě čeká za plotem na přicházející návštěvu je dozdoben malovanými kočičími tlapkami. Poutka jsou navlečena na březové větvičce a na zavěšení slouží režný provázek.







Romana

sobota 21. března 2015

První jarní dekorace

Krásný jarní den přeji. Přestože jsme ze školních lavic naučeni, že jaro začíná 21. března, ve skutečnosti to astronomické jaro začíná již 20. března a letos to bylo přesně ve 23:45 h. A než se nadějeme, budou tu i Velikonoce. Jako první jarní dekoraci jsme s Bobulkou vyrobily tento věneček s vajíčky a skořápkami, dozdobený peříčky, lýkem a lišejníkem.




 To byla jen malá inspirace pro kutilky a já teď mažu věneček pověsit na vchodové dveře...

Romana

pondělí 16. března 2015

Sankt Johann im Pongau

Krásný den milé dámy. I přes to, že jaro nám klepe na dveře, rozhodli jsme se uplynulý týden strávit na horách v Rakousku a užít si sníh a zimní radovánky. Mnohým z vás jistě nemusím představovat možnosti sportovního využití, které tato země nabízí, ale pokud se do Rakouska teprve chystáte, možná uvítáte pár tipů. My jsme byli ubytováni v příjemném hotelu v městečku Sankt Johann im Pongau, kde nás každé ráno budily kostelní zvony.

 
Městečko je součástí Salzburger Sportwelt a po zakoupení skipasu můžete využívat různé lanovky a upravené sjezdovky s různými druhy obtížnosti a délkou. Pokud máte děti, rozhodně navštivte městečko Radstadt. Zde si za 5 euro můžete půjčit saně na celý den a dalších 5 euro je vratná kauce. Lanovkou se vyvezete do horní stanice (použijete skipas, nebo zakoupíte jednotlivé jízdné) odkud vede sáňkařská dráha, která je dlouhá okolo šesti kilometrů. Je to tedy zábava pro malé i velké.
Lyžaři jistě ocení i oblast Flachau, kde je z výšky přes 1500 m.n.m takovýto krásný výhled. 
 
 
Pokud nelyžujete, či jen máte odpočinkový den, můžete navštívit městečko Zell am See, projít se po nábřeží a pojídat třeba horké vafle od pouličního prodavače.
 
 
 
Dalším tipem na výlet je městečko Kleinarl, do kterého se můžete vypravit pěšky z města Wagrain. A rozhodně nezapomeňte foťák, budete ho potřebovat.
 



Na konci údolí je jezero Jägersee s příjemnou restaurací a venkovním posezením, při kterém se kocháte pohledem na jezero a zapadajícím sluncem osvětlené hory.
 
 
 
 
 
O tom, že se jaro blíží i do Alp, svědčí tato čemeřice, která nesměle vykukuje ze sněhu.
 
 
 
Romana

pátek 13. března 2015

Sacher dort

Milé dámy, je to již rok, co jsem vložila první příspěvek na tento blog. Z miminka se tedy pomalu, ale jistě stává batole. Po mnoha nesmělých krůčcích se vydává do dalšího roku, tak doufám, že se mu bude dařit i nadále. A vám všem děkuji za návštěvy a milé maily, které mi posíláte, věřte, že si jich moc vážím. Na tento den jsem si pro vás připravila vyšívanou dečku a recept na oblíbený dortík, jak jinak než od našich zahraničních sousedů.



Sacher dort
120 g změklého másla
120 g čokolády na vaření
150 g moučkového cukru
120 g polohrubé mouky
6 žloutků
na sníh:
6 bílků
lžíce krupicového cukru
několik kapek citrónové šťávy
a dále:
meruňková zavařenina
a na polevu:
120 g čokolády na vaření
70 g ztuženého tuku
sádlo a hrubá mouka na vymazání formy

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a mezitím si vymažeme formu sádlem a vysypeme moukou. Měkké máslo utřeme do pěny s cukrem ( opět jsem ubrala cukru) a rozpuštěnou čokoládou. Postupně přidáváme žloutky. Z bílků, cukru a citrónové šťávy ušleháme tuhý sníh, který smícháme se žloutkovou hmotou. Nakonec lehce vmícháme prosátou mouku. Formu naplníme těstem a pečeme přibližně 50 minut v předehřáté troubě. Pečený korpus necháme na podložce vychladnout do druhého dne. Korpus vodorovně prořízneme na dva pláty a potřeme zavařeninou. Zbylou zavařeninu rozetřeme i na horní díl dortu. Pokud je zavařenina tuhá, rozvařte ji s trochou vody. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s tukem a celý dort polijte. Doplníme kopečkem smetany a dobrou kávou.



Modře vyšívaná dečka má velikost tak akorát na zakrytí ošatky s čerstvě pečeným a voňavým chlebíkem, ale na ten dám recept až někdy příště.
Romana

úterý 3. března 2015

Anglický pomerančový puding

Po pomerančové marmeládě přicházím s receptem na anglický pomerančový puding, který si naše rodina okamžitě oblíbila.


Potřebovat budete:
pudingovou formu, ale pokud nemáte, postačí miska o objemu jednoho litru
alobal
200 g cukru
2 pomeranče
150 g másla
2 vejce
150 g hladké mouky
zarovnanou čajovou lžičku prášku do pečiva
špetku soli
likér Grand Marnier


Do hrnce dáme 150 ml vody a 50 g cukru a svaříme. Mezitím pod horkou vodou omyjeme pomeranče. Jeden nakrájíme na tenká, asi 3mm široká kolečka, vyjmeme jadýrka a vložíme do hrnce s cukerným roztokem.. Na mírném ohni vaříme 40 minut. Pak pomeranč vyndáme a necháme okapat. Sirup nevyléváme!
 Z druhého pomeranče ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Ušleháme máslo se zbylým cukrem, přidáme nastrouhanou kůru, šťávu, špetku soli a celá vejce. Nakonec vmícháme mouku a prášek do pečiva. 
Já pudingovou formu nevlastním, a proto jsem použila misku o objemu jednoho litru. Tu vymažeme máslem a vyložíme okapanými plátky pomeranče. Hotové těsto nandáme do misky, ale opatrně, aby vyskládané plátky nepopadaly. Povrch uhladíme a na misku uděláme jakousi čepici z alobalu. Při krajích ji pořádně přitiskněte, ale na prostředku ponechte drobet vůli, protože puding vařením trochu nabyde.
Misku vložte do dostatečně velkého hrnce, na jehož dno taktéž vložíte alobal. Zalijte horkou vodou do výše 5 cm a přiklopte pokličkou. Puding vařte na mírném ohni 2 hodiny. 
Sirup smícháme s likérem a svaříme na polovinu, až získá karamelovou chuť. Uvařený puding vyklopíme z misky, necháme vychladnout a potřeme sirupem. Tím získá hezkou lesklou glazuru.
Podáváme s pomerančovým jogurtem, zakysanou smetanou a nebo s vanilkovou zmrzlinou.




Romana