úterý 9. února 2016

Bábovka pomerančová- píchaná

Další z mých oblíbených pomerančových receptů, je tento na bábovku. Předem upozorňuji, že se jedná o dobrotu téměř návykovou a to hlavně díky kombinaci citrusy- mandle- likér.


Bábovka pomerančová- píchaná
185 g másla
3/4 šálku cukru krupice
hrnek mletých mandlí
hrnek hladké mouky
prášek do pečiva
4 vejce
strouhaná pomerančová kůra z 1 pomeranče
1/2 hrnku pomerančové šťávy ( asi ze 3 pomerančů)
mandlová tresť
1 dl likéru Grand Marnier

Rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme pevný sníh. V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem, postupně přidáváme žloutky, tresť a pomerančovou šťávu- asi polovinu uvedeného množství.  Smícháme mandle, mouku, prášek do pečiva a pomerančovou kůru. Sypké suroviny přidáme k vyšlehanému máslu,promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 45 minut při 165°C. 
A teď si připravíme rozvar. Do kastrůlku nalijeme zbylou pomerančovou šťávu, přidáme 2 lžíce cukru a na mírném ohni zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Stáhneme z ohně a přidáme likér Grand Marnier. Horkou upečenou bábovku ještě ve formě hustě propícháme špejlí a prolijeme rozvarem. Ve formě necháme vychladnout a odležet do druhého dne (tedy pokud to vydržíme).

Romana

Žádné komentáře:

Okomentovat