sobota 27. února 2016

Winter wishes

 Podle kalendáře je stále ještě zima, ale počasí tomu vůbec nenasvědčuje. Teploty výrazně nad nulou, po sněhu ani památky a na zahradě už mi kvetou první cibuloviny. Hodil by se tedy vyšitý spíše jarní motiv. Nakonec mi to ale nedalo. Zima alespoň v křížkovém podání.

  
                                                             
Hezké únorové dny všem přeje
 Romana

pondělí 22. února 2016

RMS Titanic

Nedávno začla v Praze výstava, kterou jsme si nemohli nechat ujít.
Na výstavišti bylo množství strkajících se lidí, kteří netrpělivě čekali, až se dostanou na výstavu, aby titíž lidé o dvě hodiny později vycházeli plní dojmů, tišší a pohroužení do svých myšlenek. Při vstupu každý obdrží palubní vstupenku, na které je jméno skutečné osoby, která v roce 1912 cestovala na Titanicu. Tuto osobu si na konci výstavy můžete najít na seznamu cestujících a zjistit, zda neštěstí přežila či nikoliv. Náš pasažér, Mr. John Borland Thayer to štěstí měl, narozdíl od stovek dalších, kteří byli odsouzeni ke smrti podchlazením ve vlnách Atlantického oceánu.
 
 Kombinace luxusu, přepychu, lesku a slávy, technických vymožeností a zároveň nedostatku záchraných člunů a chybějícího dalekohledu ve strážním koši, díky kterému mohlo tehdy být vše jinak. Titanic je i po tolika letech stále tajuplný, dojemný, velkolepý a nabízí se mnoho otázek, co by se stalo kdyby...
Kruté vítězství osudu nad lidskou pýchou a tvrzením, že Titanic je nepotopitelný. Porcelán ležící v písku, jako by ho tam někdo právě poskládal, kožené kufry, téměř nedotčené a skrývající stále obsah původních majitelů, jako jsou boty, hřebeny, štětky na holení, peněženky a lahvičky na parfémy, které stále vydávají svou vůni...
Máte zde i možnost sáhnout si na " ledovec" a okusit chlad, který sužoval zachráněné.


 

 







RMS Titanic se ztratil 15.dubna 1912 ve 2.20 a byl objevený 1.září 1985. Po dobu 73 let ležel ztracený a sám skoro čtyři kilometry pod hladinou severního Atlantiku v mrazivých vodách, kde je tlak vyšší než 380 barů. 

Pokud se nejedná o obchodní trik, kdy se na palubních vstupenkách vyskytují jména pouze přeživších osob (a přiznejme si, kdo by nechtěl tuto katastrofu přežít), mohu říci, že my jsme "přežili" Titanic.

Romana  

středa 17. února 2016

Zimní květy

Dnes u nás napadl sníh. Krajina všude je v novém pěkném kabátku. Škoda jen, že se tady sníh moc dlouho neudrží. Alespoň jsem využila situaci k nafocení vítací cedulky s motivem zimních květů.





Romana 

neděle 14. února 2016

Pozvání na nedělní koláč

Dnešní nedělní a sváteční koláč by se dal pojmenovat "co dům dal" a je to vlastně variace na klasický cheese cake. Netroufnu si ho ale takto pojmenovat, protože jsem si recept upravila podle svého. A ze stejného důvodu se mi podruhé nepovede docílit stejné chutě.

Od vánoc jsem měla v mrazáku asi 250 g různého cukroví, které jsem na jemno nastrouhala a smíchala se 100 g tekutého másla. Vzniklou hmotu jsem napěchovala do dortové formy a nechala v ledničce 15 min. odpočinout. Mezi tím jsem vyšlehala dva tvarohy a jednu zakysanou smetanu, přidala moučkový cukr podle chuti, citronovou kůru a šťávu a nakonec tři vejce. Vše se nalije do dortové formy.
 
A jde se zdobit. V mističce jsem si rozmíchala šípkovou marmeládu s troškou vody a na tvaroh jsem v pravidelných rozestupech udělala kapky, které jsem poté protáhla špejlí, aby mi vznikly srdíčka. Pečeme při 175°C asi 35 min. 




Koláč zmizel nezvykle rychle...

Romana

P.S. A žlutou kytí mám od mužíčka heč!  :)

úterý 9. února 2016

Bábovka pomerančová- píchaná

Další z mých oblíbených pomerančových receptů, je tento na bábovku. Předem upozorňuji, že se jedná o dobrotu téměř návykovou a to hlavně díky kombinaci citrusy- mandle- likér.


Bábovka pomerančová- píchaná
185 g másla
3/4 šálku cukru krupice
hrnek mletých mandlí
hrnek hladké mouky
prášek do pečiva
4 vejce
strouhaná pomerančová kůra z 1 pomeranče
1/2 hrnku pomerančové šťávy ( asi ze 3 pomerančů)
mandlová tresť
1 dl likéru Grand Marnier

Rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme pevný sníh. V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem, postupně přidáváme žloutky, tresť a pomerančovou šťávu- asi polovinu uvedeného množství.  Smícháme mandle, mouku, prášek do pečiva a pomerančovou kůru. Sypké suroviny přidáme k vyšlehanému máslu,promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 45 minut při 165°C. 
A teď si připravíme rozvar. Do kastrůlku nalijeme zbylou pomerančovou šťávu, přidáme 2 lžíce cukru a na mírném ohni zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Stáhneme z ohně a přidáme likér Grand Marnier. Horkou upečenou bábovku ještě ve formě hustě propícháme špejlí a prolijeme rozvarem. Ve formě necháme vychladnout a odležet do druhého dne (tedy pokud to vydržíme).

Romana

čtvrtek 4. února 2016

Kostým pro Šeherezádu

Jedním z kroužků, které Bobulka navštěvuje, jsou orientální tance. Ze začátku probíhaly tréninky v legínách a tričku, ale s postupným zdokonalováním bylo třeba zaopatřit i vhodné ošacení. A protože slečna je vyšší než její vrstevnice, netroufla jsem si kostým objednat na internetu. Nezbylo mi tedy, než sednout k šicímu stroji a kostým na tanečky jí ušít.




Nejdelší dobu mi zabralo čekání na penízky, které jsem si objednala v galanterii. Ty jsem poté doplnila perleťovými korálky a všila na kostým přibližně ve dvoucentimetrových rozestupech.  Vrchní díl je ještě pošitý světle růžovými flitry a to stříbrnou nití.

Romana