pátek 18. srpna 2017

Makový závin s citrónovou polevou

Pokud si libujete v makových dezertech, určitě nebudete zklamáni. Jemná chuť, dlouhotrvající vláčnost a hlavně-málo těsta a hodně náplně.

Na dva záviny budeme potřebovat:
1 a půl hrnku hladké mouky
90 ml vlažného mléka
75 g rozpuštěného másla
3 žloutky
20 g droždí
špetku soli
4 lžíce rumu
3 lžíce cukru
náplň:
250 g máku
85 g cukru
25 g vlašských ořechů
25 g rozinek
2 lžíce medu, nebo více a vynechat cukr
mandlové aroma
skořici
3 bílky
kandovanou pomerančovou kůru
vroucí mléko na spaření máku

Do vlažného mléka s cukrem přidáme droždí a necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme žloutky, prosátou mouku se solí, rum a máslo a zaděláme hladké těsto, které necháme v teple tak hodinku kynout. Než těsto zdvojnásobí svůj objem uděláme si makovou náplň. Mák spaříme vroucím mlékem, osladíme, přikápneme mandlové aroma a přidáme jemně posekané ořechy, kandovanou kůru a rozinky. Na závěr vmícháme sníh z bílků.
Těsto rozdělíme na dva díly a každý díl rozválíme na obdélník půl centimetru tlustý. Potřeme polovinou náplně a zavineme, konce podhrneme pod závin. Já jsem ještě každý závin zabalila do pečícího papíru (ne na těsno) tak aby konce zůstaly volné a pekla do zlatova. I přes papír je poznat, jestli má závin tu správnou zlatou barvu. Po vychladnutí jsem přelévala citrónovou polevou- cukr rozmíchaný s citrónovou šťávou- a sypala pro dekoraci nemletým mákem. 

Tento závin vydrží dlouho vláčný díky bohaté náplni a zároveň je celková chuť obohacená o rozinky, oříšky i kůru. Citrónová poleva mu dodá ten správný šmrnc, takže neváhejte vyzkoušet.

Romana

2 komentáře:

  1. Vyzerá veľmi lákavo! Bohatá plnka, to mám rada :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejen vypadá, ale i chutná. Doporučuji vyzkoušet. Romana

      Vymazat