neděle 24. září 2017

Kulajda se ztraceným vejcem

Na kulajdu neexistuje univerzální recept, je to jako s bramborovým salátem. Co rodina, to jiná verze. V polévce každopádně nesmějí chybět houby (já upřednostňuji lišky), brambory, smetana, kopr a vejce. Kulajda je dost vydatná na to, abyste si ji mohli dát jako samostatný chod třeba k večeři.

Potřebujeme:
125 g másla
60 g hladké mouky
1,5 l vývaru
4 brambory
čerstvé lišky
100 ml octa
200 ml smetany
sůl, pepř a cukr
čerstvý kopr

na ztracené vejce:
150 ml octa
4 vejce

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a osmahneme ji do růžova. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přilijeme ocet a necháme povařit. Tím, že vaříme ocet od začátku, ztratí výrazný octový pach, ale polévka zůstane příjemně kyselá. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a přidáme do hrnce. Očištěné lišky osmahneme na trošce másla dozlatova, nesolíme, aby nepustily vodu. Přidáme do polévky, zjemníme smetanou, případně přisladíme cukrem. Nakonec přidáme jemně sekaný kopr, ale už nevaříme.
Na ztracené vejce potřebujeme vařící se vodu v kastrůlku. Do naběračky nalijeme ocet a rozklepneme do ní vejce. Obsah naběračky opatrně vpustíme do vroucí vody, zakroužíme lžící okolo vajíčka, aby bílek obalil žloutek a vejce se zatáhlo. Vaříme dvě minuty, vyjmeme a necháme okapat. Do talíře nalijeme polévku, vložíme ztracené vejce a ozdobíme snítkou kopru. 


Tento recept vkládám na přání jedné milé osoby a doufám, že včas, dokud lišky rostou.
Romana

2 komentáře:

  1. Podobnú polievočku varím aj ja. Len vajíčka nie stratené, len ich tam dám celé rovno do polievky, hlavne veľa :-) Deti to nazvali vajíčková :-) Výborná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musí být vyborná, hned bych si dala. Romana

      Vymazat