pátek 3. listopadu 2017

Koláč s pečenými jablky a kakaem

Tento koláč je naší stálicí mezi podzimními recepty, kdy už je dostatek jablek a rodina začíná reptat, že už nechce pouze jen štrůdl. Je sice trošku náročnější na čas a přípravu, ale výsledek je naprosto famózní. Po prvním soustu se cítíte jako v ráji, chuťové pohárky si přijdou na své a k dokonalosti snad může chybět jen sklenka dobrého vína.
 

Recept vkládám na přání, takže Jani- nekoukat a šup, šup loupat jablíčka.
Koláč s pečenými jablky a kakaem
750 g jablek
200 g hladké mouky
100 g másla
265 g cukru
1 žloutek
125 g mletých mandlí
1/4 lžičky mleté skořice
3 bílky
60 g meruňkové zavařeniny
30 g opražených mandlových lupínků
250 g mléka
1/2 balíčku vanilkového pudiku
1 lžička moučkového cukru
250 g smetany ke šlehání
2 lžíce kakaa

Předehřejeme si troubu na 200 °C. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pečeme cca 40 minut. Dáme vychladnout. Z mouky, másla, 80 g cukru a žloutku vypracujeme těsto. Zabalené do fólie je chladíme 40 minut. Pak těsto rozválíme a vyložíme jím vymazanou dortovou formu, přičemž vytvoříme 4 cm vysoký okraj. Vychladlá jablka rozmixujeme, přidáme mleté mandle, 75 g cukru a skořici. Z bílků vyšleháme pevný sníh a postupně do něj zašleháme 50 g cukru. Vmícháme ho do jablek a hmotu rozprostřeme na koláč. Pečeme při 190 °C asi 45 minut. Dáme na 12 hodin vychladnout. Toto je největší zkouška trpělivosti a doporučuji ji rozhodně nevynechat. Jablečná hmota se zpevní, což koláči rozhodně prospěje. Pokud bychom nečekali, další náplň by jablka neudržela a koláč by se roztekl, to určitě nechceme.
Okraje koláče potřeme zavařeninou a přitiskneme mandlové lupínky. Uvaříme pudink podle návodu a dáme vychladnout. Ušleháme smetanu se zbylým cukrem a vmícháme ji do pudinku. Koláč potřeme krémem a posypeme kakaem.

Žádné komentáře:

Okomentovat