pátek 27. ledna 2017

Záložky do knížky

Vždycky mě bavily knížky. Dostávala jsem jich hodně pod stromeček už jako dítě a koncem ledna jsem neměla co číst. Přelouskala jsem kdeco, ale mezi mé oblíbené patří Příhody z černého kufříku, které napsal Archibald Joseph Cronin a Saturnin Zdeňka Jirotky, který soupeří o prvenství s tvorbou Vlastimila Vondrušky.

Jako záložka do knížky mi v dětství sloužil třeba barevný papír. Ale dnes mám záložky jiné. Pár jsem jich vyšila a některé papírové mi vyrobila Bobulka.

Návod na tuto zimní dvojici jsem našla na internetu. Líbila se mi. A jako dekorace knížky po babičce z předválečných let.

 

Romana

neděle 22. ledna 2017

Zimní idylka

Před časem jsem na Pinterestu objevila návod na tyto vyšívané brusle. Obrázek se mi líbil a tak jsem dokoupila látku a bavlnky a za pár večerů vznikla výšivka bruslí, která mi dnes zdobí můj tvořivý koutek. Vyfoceno u vánočního stromečku. Stále ještě voní a tak se ho odmítám vzdát...:)


Romana

středa 18. ledna 2017

Mikuláš

Sáček na mikulášskou nadílku je malou připomínkou na již uplynulé adventní dny. Nebo možná příslibem, že až se rok s rokem sejde, dočkáme se Mikuláše zas.




Romana

sobota 14. ledna 2017

Rozárka

Zimní panenka Rozárka je zatím poslední z mého panenkového období. Opět má ohebné ruce a nohy a pod vločkovou sukní se ukrývá tylová spodnička.
 



Obličej je namalován barvami na textil. Věneček jsem umotala z kroucené vrby a ozdobila fialovými a stříbrnými korálky.


Romana

středa 4. ledna 2017

Birdies Welcome

Další zimní vítací cedulka je na světě, tentokrát s motivem sněhuláka. Podkladová látka není čistě bílá a je se vzorem, sněhuláka jsem proro vyšila pouze modře a olemovala látkou se stříbrnými vločkami.





Romana

neděle 1. ledna 2017

Novoroční pomerančový dort

Srdečně vás zdravím v roce 2017 a přináším recept na novoroční pomerančový dort. Možná si říkáte, že po vánocích, kdy bylo dostatek všelijakých dobrot by to chtělo spíše nějakou dietku. Ale na tu bude dost času v průběhu roku, takže budeme ještě trošku hřešit. Tento pomerančem provoněný dort totiž za hřích stojí. Pomerančová kůra dodá moučníku šmrnc a v kombinaci se smetanovým krémem a čokoládou vznikne fantastická dobrota.
 

 Na dortovou formu jsem potřebovala:
2 vejce
150 g hladké mouky
100 g mletých mandlí
100 g třtinového cukru
70 ml oleje
šťávu a kůru z jednoho pomeranče
lžičku prášku do pečiva
2 pomeranče
150 ml smetany ke šlehání
350 g zakysané smetany
100g cukru
100 ml likéru Grand Marnier
čokoláda
Vejce jsem rozdělila a zvlášť ušlehala bílky a pak žloutky s cukrem. Do žloutkové směsi vmíchala mouku, mandle, prášek do pečiva, olej a pomerančovou šťávu a kůru. Nakonec sníh z bílků a šup s tím do vymazané a vysypané dortové formy. Pekla jsem při 180°C asi 30 min.

Mezi tím jsem si ušlehala 150 ml smetany se 100 g moučkového cukru a přidala 350 g zakysané smetany. Oloupala jsem si dva pomeranče, rozdělila je na jednotlivé měsíčky a zbavila všech bílých částí. V kastrůlku jsem si udělala světlý karamel ze dvou lžic cukru, přidala pomeranče a likér Grand Marnier. Karamel při tomto kroku ztuhne, ale neděste se, občas zamíchejte a on se opět rozpustí. Mírně jsem podusila, pomeranče vyndala a nechala okapat. Zbytek tekutiny jsem zredukovala na hustý sirup.
 

Na upečený a vychladlý korpus jsem dala dílky pomerančů, potřela smetanovou směsí a pokapala pomerančovou radukcí. Jako třešnička na dortu jsou čokoládové hoblinky na povrchu.

 

Romana