pondělí 1. ledna 2018

Bažantí paštika

Dnešní téma bude trošku labužnické. Abych pravdu řekla, do paštik a zejména do těch zvěřinových se moc nepouštím, neboť jejich dochucení považuji trošku za tanec na tenkém ledě. Oč jednodušší je celková příprava, o to složitější je doladit celkovou chuť zvěřiny, aby ladila s chuťovými pohárky strávníků. Přesto jsem výše zmíněný tanec absolvovala a výsledek byl oceněn zkonzumováním celé paštiky.

Potřebovala jsem:
1 kg bažantího masa (použila jsem prsa a vykoštěná stehna ze dvou bažantů)
600 g libovějšího vepřového bůčku
300g anglické slaniny
3 rohlíky
sůl
pepř
mleté nové koření
směs sušených bylinek ze zahrady, jemně rozemnutých
opražené plátky mandlí
Rohlíky jsem namočila do vody a nechala nasáknout. Maso z bažanta jsem umlela spolu s bůčkem a rohlíky a to hned třikrát, aby směs byla dokonale jemná a kompaktní. Poté jsem přidala sůl, pepř, nové koření a bylinky, všeho přiměřeně podle chuti a nechala přes noc odležet v ledničce. Formu na biskupský chlebíček jsem vyložila plátky anglické slaniny tak, aby se vzájemně překrývaly, navrstvila masovou směs a dobře vtlačila do rohů. Anglickou slaninou jsem zakryla i vršek směsi a to vše zakryla alobalem. Formu jsem vložila do pekáče naplněného vodou, tak, aby voda sahala do poloviny formy. Pekla jsem v páře v troubě při 180 stupních 2 hodiny. Poté jsem nechala vychladnout ve formě do druhého dne, nakrájela na plátky, posypala mandlemi a podávala s opečeným toastem.
 
Přeji vám všem šťastný vstup do nového roku a plno (nejen) gurmánských zážitků.
 
Romana

2 komentáře:

  1. Delikatesa! Tak nech je to tak po celý rok!

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že jsem si na sebe upletla bič😀
    Romana

    OdpovědětVymazat